Potrivit estimărilor preliminare ale băncii, BERD a investit anul trecut 8,7 miliarde de euro într-un număr record 388 proiecte, comparativ cu 9 miliarde de euro investite în 380 de proiecte în 2011.

"Cu un număr record de investiţii, BERD a dovedit încă o dată că este un partener de încredere. Banca va continua să ajute la revenirea pe o traiectorie de creştere economică sustenabilă", a declarat preşedintele BERD, Sir Suma Chakrabarti.

Anul trecut, pe lângă investiţiile sale în regiunea tradiţională de activitate (Europa Centrală şi de Est) BERD a început să investească şi în Africa de Nord şi Iordania, alocând 181 milioane de euro pentru şase proiecte din Egipt, Maroc, Tunisia şi Iordania.

În 2012, Rusia a rămas cel mai mare beneficiar al investiţiilor BERD, cu un volum de 2,6 miliarde sau 30% din total. Turcia, ţară în care BERD a început să investească abia în 2009, a beneficiat de investiţii de un miliarde de euro. Ţările din Balcanii de Vest au beneficiat de investiţii de 663 milioane de euro pentru 64 de proiecte, în scădere faţă de 987 milioane de euro pentru 65 de proiecte în 2011.

În 2013 şi 2014, BERD intenţionează să investească patru miliarde de euro în Europa Centrală şi Europa de Sud-Est, una din regiunile puternic afectate de criza din zona euro.

BERD, deţinută de 63 de ţări şi două instituţii interguvernamentale, susţine dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiei. De la începutul operaţiunilor în România, banca a investit aproximativ şase miliarde euro în peste 315 de proiecte în domeniile financiar, corporativ, infrastructură şi energie, mobilizând investiţii suplimentare de aproape 11 miliarde euro.
Sursa: Agerpres