În ultimul său raport, BERD atrage atenţia asupra plafonului la care au ajuns ţările din CEE după un sfert de secol de economie de piaţă. De asemenea, BERD apreciază că fostele economii comuniste produc în continuare prea multă poluare şi, chiar dacă există un apetit de reformă, unele state precum Polonia şi Ucraina au întâmpinat blocaje în domenii precum privatizările.

‘Multe din aceste ţări au ajuns, în prezent, la un nivel mediu al veniturilor şi trebuie să depăşească problema capcanei venitului mediu’, a declarat economistul şef la BERD, Sergei Guriev.

Această capcană este un fenomen cu care se confruntă toate ţările în curs de dezvoltare. Ritmul de creştere încetineşte pe măsură ce progresele tehnologice într-o economie devin mai extinse iar creşterea salariilor erodează avantajul competitiv oferit de mâna de lucru ieftină.

Sergei Guriev a făcut un apel pentru elaborarea de noi modele economice, concentrate pe îmbunătăţirea productivităţii firmelor individuale, extinderea infrastructurii şi creştere ecologică. ‘Nu există o soluţie miraculoasă care să se potrivească tuturor soluţiilor’, a subliniat Guriev, în condiţiile în care raportul BERD precizează că există deseori o rezistenţă din partea unor indivizi sau grupuri care sunt interesate în menţinerea status quo-ului.

La nivelul întregii regiuni în care activează, care include 38 de ţări începând din Maroc şi până în Mongolia, BERD estimează că este nevoie de investiţii de 1.900 miliarde de euro pentru îmbunătăţirea infrastructurii în următorii cinci ani. BERD oferă drept exemplu cazul Turciei, unde îmbunătăţirea infrastructurii de transport rutier a avut un impact semnificativ asupra comerţului intern.

Raportul BERD arată şi performanţele realizate de ţările în care banca operează. ‘Apetitul pentru reformă pare să fie revenit în regiune’, susţine Guriev, evocând cazul Uzbekistanului, care a reluat tranzacţiile cu BERD după un deceniu de dispute, şi al Egiptului, care a decis să îşi floteze monedele. Grecia, Slovenia şi Kazahstanul au făcut progrese cu privatizările în timp ce Tunisia, Iordania, Albania, Belarus şi Serbia au făcut progrese în alte domenii. În schimb, programul de privatizare al Ucrainei a stagnat, în condiţiile în care cea mai mare bancă, Privatbank, este în prezent naţionalizată. Polonia, ţară unde controlul statului asupra economiei rămâne unul semnificativ, a oprit şi ea programul de privatizări.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) este deţinută de 64 de ţări şi două instituţii interguvernamentale. BERD a fost înfiinţată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist şi a le ajuta să facă tranziţia la economia de piaţă. În ultimii ani, BERD a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi Orientul Mijociu.

Recent BERD estimat că economia României ar urma să înregistreze anul acesta o creştere de 5,3%, avertizând că România şi înregistrează ritmuri de creştere comparabile cu nivelurile înregistrate înaintea crizei. AGERPRES