Negocirerile cu sindicaliştii de la Metrorex în privinţa revendicate salariale ar putea avea loc cel mai devreme în luna februarie 2010 după o eventuală aprobare a bugetului pentru anul viitor al companiei, a declarat ministrul transporturilor, Radu Berceanu.

Acesta a precizat că, deşi ieri a fost semnat bugetul Metrorex pe 2009, legea împiedică orice negociere până la aprobarea bugetului pe anul viitor.

Totuşi, Radu Berceanu a afirmat că, pentru a împiedica greva generală anunţată jumătatea lunii, Ministerul Transporturilor s-ar putea implica într-o serie de negoicieri de altă natură, dar nu pentru creşteri salariale. „Putem să intrăm în negocieri, să găsim tot felul de variante şi să le discutăm, dar nu putem să încălcăm legea, care nu ne permite să mai facem negocieri referitoare la contractul colectiv de muncă, decât după ce există bugetul de stat, bugetul ministerului şi cel al Metrorex”, a spus Berceanu.

El a explicat pentru capital.ro că „atunci când voi avea bugetul Metrorex, adică prin februarie, putem să discutăm şi despre contractul colectiv de muncă în termeni efectivi”. Ministrul a mai spus că miercuri s-a aprobat bugetul pentru 2009, iar eventualele majorări salariale vor putea fi discutate după aprobarea bugetului pe 2010.

Mai negociază o dată

Pe de altă parte, la nici 5 minute după această declaraţie, Berceanu l-a invitat pe liderul sindical de la metrou, Ioan Rădoi, la o rundă de negocieri luni, la ora 9 dmineaţa. Rădoi a spus că dacă luni nu se va ajunge la un acord privind majorările salariale revendicate, de marţi angajaţii Metrorex vor intra în grevă generală.

Azi dimineaţă, între orele 4 şi 6, a avut o grevă de avertisment a angajaţilor Metrorex, care cer o majorare salarială de cel puţin 20%.