Proiectul autostrăzii de nord, Iaşi-Târgu Mureş, nu a fost abandonat, iar până în 2012 vor trebui pregătite toate condiţiile astfel încât această autostradă să poată intra pe finanţarea bugetului multianual al UE 2013-2020, a declarat ministrul Transporturilor, Radu Berceanu.

Acesta a declarat, joi, la Rădăuţi, că ideea pe care a lansat-o în primul mandat de ministru al Transporturilor, privind construcţia autostrăzii de nord, Iaşi-Târgu Mureş este valabilă, dar că România nu are capacitatea financiară să deruleze toate proiectele în acelaşi timp.

„Nu avem capacitatea financiară să atacăm toate lucrurile în acelaşi timp”, a spus Berceanu adăugând că pentru această autostradă vor fi făcute toate pregătirile necesare până în 2012, astfel încât să poată intra în finanţare în baza alocărilor bugetare multianuale ale UE din perioada 2013-2020.

El a menţionat că a discutat despre această autostradă şi cu oficiali ai UE, iar cu asigurarea unei cofinanţări din partea statului român să fie începute lucrările după 2013.

Potrivit ministrului, de la bugetul UE România ar putea beneficia, în perioada 2013-2020, de 45-50 de miliarde de euro, în condiţiile în care în perioada 2007-2012 beneficiază de alocări de 33 de miliarde de euro.

Berceanu a arătat că autostrada de nord va fi în legătură cu Autostrada Transilvania şi va fi construită şi o bretea pentru a se face legătura cu culoarul de transport IV.

SURSA: Mediafax