Fostul ministru al Transporturilor Radu Berceanu a afirmat, vineri, că atât în cazul lui Antonie Solomon, cât şi în cel al lui Sorin Ovidiu Vântu nu crede că este vorba de „comenzi politice” şi, întrebat dacă el s-a gândit că ar putea fi la un moment dat arestat, a răspuns afirmativ.

Senatorul PDL Radu Berceanu a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, la Craiova, că a constatat o diferenţă între cazul lui Antonie Solomon şi cel al lui Sorin Ovidiu Vântu, transmite corespondentul Mediafax.

„Am făcut o primă constatare. Că unul (Antonie Solomon – n. r.) a fost arestat cu cătuşe la mâini şi ţinut şase luni pentru nu ştiu ce prezumtive chestii, pe care nu vreau să le comentez, de acum nu ştiu cât timp. Dar văd că în cazul acesta (Sorin Ovidiu Vântu – n. r.) nu a mai fost nevoie de cătuşe. Nu ştiu ce s-o fi schimbat între timp”, a declarat Berceanu.

El a apreciat că, în cazul lui Antonie Solomon, se putea lua decizia ca primarul suspendat al Craiovei să fie judecat în stare de libertate din urmă cu şase luni.

„Mă bucur sincer că în sfârşit că după şase luni, deşi trebuia după 24 de ore, şi-au dat seama că această chestiune trebuia judecată, fără nicio problemă, în stare de libertate. Întrebarea mea firească de cetăţean este de ce au ajuns acum la concluzia asta şi nu au ajuns acum şase luni? Ce s-a întâmplat între timp? Justiţia de la Galaţi este mai dreaptă sau mai strâmbă decât cea de la Argeş? Păi nu este tot justiţia din România? Nu sunt aceleaşi legi?”, a spus liderul PDL Dolj.

Radu Berceanu a susţinut că, în cazul în care Antonie Solomon va fi achitat în procesul pe fond, atunci „poate ar fi echitabil” ca magistraţii care au dispus menţinerea primarului suspendat al Craiovei în stare de arest preventiv timp de şase luni să stea la rândul lor în arest aceeaşi perioadă de timp.

Cred că problema este în interiorul sistemului

„Dacă se produce toată judecata, iar la sfârşit este găsit nevinovat, face cineva care i-a dat şase luni şi el şase luni? Mi s-ar părea oarecum echitabil. Să vadă şi el experienţa, ca măcar data viitoare, când mai judec, să mă mai gândesc”, a spus fostul ministru al Transporturilor.

Întrebat dacă în cazurile Sorin Ovidiu Vântu şi Antonie Solomon se poate vorbi de comenzi politice, liderul PDL Dolj a spus: „Eu cred că nu! Cred că problema este în interiorul sistemului. Eu înţeleg că şi sistemul are unele explicaţii: sunt prea puţini judecători, grefieri şi au şi foarte multe dosare. L-am auzit de multe ori în Guvern pe domnul Predoiu spunând că are nevoie de bani. Şi cred acest lucru şi sunt convins că au dreptate”.

Întrebat dacă s-a gândit că ar putea fi la un moment dat arestat, la rândul său, Radu Berceanu a spus: „Da, cum să nu! Bineînţeles că m-am gândit şi bănuiesc că se gândesc toţi primarii, bănuiesc că se gândesc toţi miniştrii, toţi secretarii de stat, toată lumea. Băi, frate, ajungi şi spui că tu nu ai făcut, dar nu contează pentru că judecă ăia. Nu ştiu, nu-mi dau seama la partea asta de amănunt, pentru că pe asta nu o ştiu. Dar cred că cel puţin anumite amănunte ar trebui mai bine puse la punct”.