Astfel, un litru de motorină standard a trecut din nou sub pragul de 6 lei, acum fiind mai ieftină cu doar 2 bani față de nivelul de 6,01 lei cât era anterior.

Benzina Standard 95 s-a ieftinit cu 3 bani pe litru, de la 5,89 de lei la 5,86 lei, iar Benzina Extra 99 s-a ieftinit, de asemenea, cu 3 bani, de la 6,29 de lei la 6,26 de lei.

De precizat că Petrom a renunțat la publicarea informaţiilor privind modificarea preţurilor de referinţă la carburanţi și a introdus preţurile la pompă penttru fiecare benzinărie a companiei.

România se clasează pe locul şapte într-un top al ţărilor cu cel mai ridicat cost al benzinei din lume

România se clasează pe locul şapte într-un top al ţărilor cu cel mai ridicat cost al benzinei din lume, raportat la puterea de cumpărare, realizat pe baza unui studiu al datelor din 55 de ţări publicat de Bloomberg.

Clasamentul, intitulat ‘suferinţa la pompă’, măsoară ponderea costului unui galon de benzină (aproximativ 3,8 litri) la venitul mediu zilnic.

Conform datelor Bloomberg, în România preţul unui galon de benzină Premium este de 6,59 dolari iar venitul mediu zilnic este de 26 de dolari, astfel încât, pentru patru litri de benzină, românii plătesc un sfert din venitul mediu zilnic.

Clasamentul a fost realizat folosind preţurile din perioada 2-11 aprilie şi nu include statele în care locuitorii au un venit mediu zilnic de sub 4 dolari. România se clasează pe locul şapte într-un top al ţărilor cu cel mai ridicat cost al benzinei din lume, fiind întrecută de India, Nigeria, Indonezia, China, Bulgaria şi Thailanda, iar ultimele locuri revin Venezuelei, Kuweitului şi Arabiei Saudite.

Ţiţeiul şi benzina mai scumpe au adus Petrom un nou profit trimestrial record, de 1,38 miliarde lei.

Gigantul din domeniul energiei OMV Petrom (SNP) a raportat pentru primul trimestru din acest an un nou profit-record, de 1,38 miliarde lei, în creştere cu 65% faţă de perioada similară a anului trecut, în special datorită preţului ridicat al petrolului, precum şi datorită practicării unui preţ în creştere la pompă.

"În primul trimestru, preţul majorat al ţiţeiului şi aprecierea dolarului faţă de leu au favorizat rezultatele segmentului E&P (Explorare şi Producţie), dar, în acelaşi timp, au influenţat negativ marjele şi volumele din activitatea de R&M (Rafinare şi Marketing). Pe parcursul trimestrului am înregistrat un progres considerabil în cadrul proiectelor cheie de investiţii şi am continuat să ne consolidăm performanţa operaţională, datorită măsurilor de management strict al costurilor”, a declarat directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe.