O transformare dramatică în escalada sino-americană: Statele Unite au cerut Chinei să își închidă consulatul la Houston, la iar Beijingul, la rândul său, a amenințat Washingtonul cu „represalii”.

Anunțul acestei decizii de miercuri vine pe fondul tensiunilor crescânde dintre cele două puteri pe mai multe fronturi: legea controversată privind securitatea națională din Hong Kong, acuzațiile de spionaj, situația drepturilor omului, în special în provincia Xinjiang (nord-vestul Chinei).

Consulatul a fost închis „pentru a proteja proprietatea intelectuală americană și informațiile private americane”, a declarat administrația Trump, fără a da alte detalii.

„Convenția de la Viena spune că diplomații trebuie să respecte legile țării gazdă și că au datoria să nu se amestece în afacerile interne ale acelui stat – a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Morgan Ortagus.

„Spionaj masiv”

Fără a oferi prea multe detalii, diplomația americană a adăugat că regimul comunist s-a angajat în trecut în „spionaj masiv” în Statele Unite, s-a amestecat în politica internă, a exercitat presiuni asupra unor oficiali economici americani și a amenințat familiile sino-americane rezidente în China”.

Potrivit mai multor surse media din Houston, pompierii au fost chemați marți seară la consulat pentru documente care ardeau în curtea clădirii. Poliția locală a confirmat pe Twitter că s-a observat fum, dar a precizat că serviciile de urgență „nu au voie să intre” în complexul consulatului.

China are cinci consulate în Statele Unite. Cea din Houston, Texas, a fost deschisă pentru prima dată în 1979, anul în care s-au stabilit relații diplomatice între cele două țări. Are 900.000 de cetățeni chinezi înregistrați în registrele sale.

„Acțiune scandaloasă și nejustificată”

Închiderea instituției constituie „o provocare politică lansată unilateral de partea americană, care încalcă grav dreptul internațional”, a declarat pentru presă un purtător de cuvânt al diplomației chineze, Wang Wenbin.
„China condamnă cu fermitate această acțiune scandaloasă și nejustificată”, a adăugat Wenbin, amenințând Washingtonul cu „represalii”. Pe lângă ambasada de la Beijing, Statele Unite au cinci consulate în China continentală și o reprezentare în Hong Kong.

The Global Times, un cotidian chinez cu ton naționalist, a publicat miercuri un sondaj pe Twitter – blocat în China, cerând abonaților să aleagă ce consulat american ar trebui să fie închis ca măsură de retorsiune.
Subiectul a fost discutat pe larg pe rețelele chinezești.

„China ar trebui să închidă consulatul SUA din Hong Kong!” – a scris un utilizator de internet pe platforma Weibo, deoarece Beijingul a susținut în repetate rânduri că suspectează Statele Unite de a fi în spatele protestelor de anul trecut din fosta colonie britanică.

Spionaj și avertizare

Aparent fără legătură, decizia de a închide consulatul de la Houston vine după ce doi cetățeni chinezi au fost inculpați în Statele Unite pentru atacuri informatice la adresa companiilor angajate în căutarea unui vaccin anti-Covid-19.

Departamentul de Justiție al SUA a anunțat marți rechizitoriul lui Li Xiaoyu, 34 de ani, și al lui Dong Jiazhi, 33 de ani, „doi hackeri chinezi (care) au lucrat cu Ministerul chinez al Securității Statului”. Beijing ula respins aceste acuzații.

„Guvernul chinez este un apărător ferm al cibersecurității și s-a opus întotdeauna atacurilor cibernetice”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomației chineze, Wang Wenbin, care a cerut Statelor Unite „să oprească imediat calomnia și defăimarea la adresa țării sale”. Se crede că Li Xiaoyu și Dong Juazhi, care nu au fost arestați, se află în China.
Administrația lui Donald Trump a adoptat în ultimele luni un ton foarte critic față de China, acuzată că a ascuns amploarea răspândirii noului coronavirus când a apărut în centrul țării, la sfârșitul lui 2019.
În plină escaladare a tensiunilor cu Washingtonul, China și-a avertizat miercuri studenții din Statele Unite – peste 300.000 – în legătură cu posibile „interogări arbitrare” din partea autorităților americane, conform letemps.ch.