Așadar, Biroul Electoral Central a anunțat unde se va organiza un nou tur de scrutin pentru funcția de primar, duminică, pe 11 octombrie.

Este vorba de localități în care candidații au ajuns la balotaj: comunele Rebra din județul Bistrița Năsăud, Orțișoara din județul Timiș și Balaci din județul Teleorman. Tot pe 11 octombrie se va repeta scrutinul pentru funcția de primar în orașul Moldova Nouă din județul Caraș-Severin, a informat reporterul RRA Alina Bordeiaşu. Sunt aşteptate încă rezultatele finale pentru alegerile locale din capitală.

 Ce se întâmplă în Capitală?

BEC a decis să acorde Biroului Electoral Municipal termen până duminică, 4 octombrie, la ora 15.00, pentru a se tranşa situaţiile de la Sectorul 1 şi Sectorul 5.

„Vă aducem la cunoştinţă că, în vederea Indeplinirii atribuţiei prevăzute de art. 39 alin. (1) lit. g) din Legea nr. 115/2015, cu modificările şi completările ulterioare, în şedinţa Biroului Electoral Central din data de 3 octombrie 2020, s-a dispus în sarcina Biroului Electoral de Circumscrip(ie a Municipiului Bucureşti, măsura îndeplinirii atribuţiilor ce îi revin potrivit art. 27 lit. i) şi art. 32 lit e) din Legea nr. 115/2015 cu modificările şi completările ulterioare, cu aplicarea prevederilor Hotărârii Biroului Electoral Central nr. 98/15.09.2020 conform precizărilor din cuprinsul Circularei nr. 3205/01.10.2020, până la data de 4 octombrie 2020, orele 15.00.

Precizăm că, potrivit art. 25 alin. (3) din Legea nr. 115/2015, în realizarea atribuţiilor ce revin birourilor electorale, membrii acestora exercită o funcţie ce implică autoritatea de stat. Exercitarea corectă şi imparţială a acestei funcţii este obligatorie”, se arată în adresa nr. 3386 din 3 octombrie 2020.

Amintim că, iniţial, Biroul Electoral al Sectorului 5 decisese renumărarea voturilor în câteva secţii de votare, potrivit anunţului candidatului PNL şi USR-PLUS la Primăria Sectorului 5, Cristian Băcanu. De asemenea, PSD depusese o solicitare de renumărare a voturilor la Sectorul 1. Social-democraţii au avut şi o cerere de anulare a alegerilor în Sectorul 1. BEC a respins joi solicitarea PSD de a fi anulate alegerile din Sectorul 1.

Preşedintele BEM a solicitat joi o dezlegare de la BEC după ce „o majoritate conjucturală” din BES5 a aprobat renumărarea voturilor în sector, deşi legea nu prevede această posibilitate decât în anumite condiţii, care nu erau îndeplinite. BEC a răspuns printr-o interpretare care ducea la blocarea renumărării, însă decizia aparţinea tot BEM, astfel că în şedinţa de vineri a BEM s-a lăsat cu scandal. Preşedintele BEM i-a ameninţat pe reprezentanţii partidelor că ar putea răspunde penal dacă votează altfel decât a recomandat BEC, iar până la urmă solicitarea de renumărare a fost declinată din nou la BEC.

content-image