La nivel naţional, în anul 2012, aproape 45% dintre creditele acordate de BCR pentru achiziţionarea unei locuinţe au fost folosite pentru cumpărarea apartamentelor cu 2 camere, 26% pentru cele cu 3 camere iar 11% pentru garsoniere. 14% din credite au fost folosite pentru achiziţionarea unei case, iar 4% pentru apartamente cu 4 sau mai multe camere. În Bucureşti s-au acordat cele mai multe credite pentru apartamentele cu 2 camere – 48%.

‘În 2012, aproximativ 10% din clienţi deţineau deja o proprietate la momentul accesării creditului pentru noua locuinţă. Se remarcă astfel, alături de profilul clientului aflat la prima achiziţie, un nou profil – acela al clientului care deţine o locuinţă şi doreşte îmbunătăţirea condiţiilor spaţiului locativ prin trecere la o locuinţă cu mai multe camere de exemplu sau la o casă’, a declarat Teodor Mincu, şeful Biroului Intermediari, BCR.

În ceea ce priveşte profilul clienţilor beneficiari ai creditelor acordate de BCR pentru achiziţia unei locuinţe, aceştia sunt bărbaţi (25-40 ani), căsătoriţi, cu studii superioare.

‘Circa 60% din tranzacţiile de achiziţie imobil se realizează printr-un credit bancar, astfel, alături de soluţiile imobiliare oferite de către partenerii săi, agenţii imobiliare şi dezvoltatori, BCR oferă soluţii de finanţare cu o dobândă începând de la 6,28% dobândă variabila pe toată perioada de creditare (DAE 6,54%) pentru creditele pentru casă acordate în lei. Este interesant de remarcat şi interesul din ce în ce mai mare pentru creditarea în lei. Astfel, în urma reducerii semnificative a diferenţelor de dobândă dintre euro şi lei, creditele ipotecare în monedă naţională sunt aproape similare din punct de vedere costuri cu creditele ipotecare în euro şi fără a mai pune la socoteală avantajul eliminării riscului valutar. De asemenea, clienţii au posibilitatea de a accesa credite cu dobândă fixă pe o perioadă de 5 ani. Totodată, venim în sprijinul clienţilor noştri şi le oferim gratuit poliţa de asigurare facultativă a imobilului pe toată perioada de creditare la OMNIASIG VIG. Reducerea dobânzii creditelor în lei subliniază angajamentul BCR pentru creditarea în monedă naţională şi consolidează poziţia BCR ca şi principal creditor ipotecar’, a adăugat Teodor Mincu.

Potrivit băncii, creditul ipotecar/imobiliar Casa Mea BCR oferă posibilitatea clienţilor de a cumpăra sau construi o locuinţă, de a refinanţa un credit contractat anterior sau pur şi simplu să modernizeze casa pe care o deţin deja, BCR finanţând până la 85% din valoarea garanţiilor aduse.
Pentru acordarea creditului BCR acceptă o gamă largă de venituri (salarii, pensii, chirii, dividende, venituri din străinătate, din activităţi independente), precum si până la 3 coplătitori ce pot participa la credit şi oferă modalităţi flexibile de rambursare, fără a fi necesară deplasarea la bancă (ATM BCR sau Serviciul de efectuare operaţiuni prin canale alternative BCR). De asemenea, bancă oferă, contra cost, o asigurare de şomaj care oferă o protecţie solicitantului în cazul pierderii locului de muncă.

Banca oferă şi un exemplu de calcul pentru un credit în valoare totală de 180.000 lei, pe 30 de ani. Astfel, la DAE de 6,54% dobândă variabilă: 6,28%/an (ROBOR 6 luni + 1,3 %), rata lunară este de 1.112 lei; comisionul de analiză 990 lei; cost evaluare apartament: 300 lei; valoare totală plătibilă: 401.540 lei, cost total credit: 221.540 lei.

Exemplu este valabil în luna mai 2013 pentru clienţii care încasează salariul la BCR pentru creditele noi solicitate ce reprezintă cel mult 65% din valoarea garanţiei.

Banca Comercială Română (BCR), membră a Erste Group, este cel mai important grup financiar din România, incluzând operaţiunile de bancă universală (retail, corporate & investment banking, trezorerie şi pieţe de capital), precum şi societăţile de profil de pe piaţa leasingului, managementului activelor, pensiilor private, a băncilor de locuinţe şi a serviciilor bancare prin telefonul mobil.

SURSA: Agerpres