“În privința finanțării de echipamente, agricultura este cel mai sigur sector, care stă mult mai bine decât sectorul construcțiilor și chiar decât cel medical sau alte sectoare. Statisticile pe portofoliul nostru ne arată că în ultimii ani nu am avut nici un default real al unui client din agricultură”, spune Anca Mitroi, director general adjunct de vânzări la BCR Leasing.
BCR Leasing mizează și pe potențialul ridicat de dezvoltare a agriculturii, în condițiile în care în privința echipamentelor de genul tractoarelor sau combinelor România se află pe ultimul loc în UE, cu un număr de 4 utilaje în medie la o fermă, în timp ce în Polonia o fermă are pe medie 88 utilaje.
Grației ofertei înnoite a BCR Leasing, cu ocazia Indagra 2013, Mitroi mizează pe un volum de finanțări de 1 milion de euro, pentru ultimele trei luni din an, pe segmentul utilajelor și echipamentelor pentru agricultură.
Noile produse ale BCR Leasing vin cu unele din cele mai mici costuri din piață. Astfel, finanțările în lei pentru echipamente agricole prevăd un avans care pornește de la 10%, iar pe medie se situează la 15%, și au o dobândă variabilă standard de 7%, la care se adaugă un comision lunar de 0,1%. Astfel, DAE este de circa 8,2%. Comisionul de analiză dosar este de 1% și se aplică o singură dată la acordarea finanțării.
De asemenea, finanțările pe euro, prevăd același avans, iar dobânda variabilă standard este de 5,5%, la care se adaugă un comision lunar de 0,07%, ceea ce înseamnă că DAE e de circa 6,3%. Comisionul de analiză este similar, de 1%.
Perioada maximă de accesare a finanțării este de 84 luni, iar valoarea minimă de finanțat este de 4.500 euro.
Accentul este pus pe finanțările în moneda națională, care au o pondere de 80%, întrucât cele în euro, deși mai ieftine, nu pot fi accesate decât de cei care dovedesc că au venituri în euro, potrivit Regulamentului BNR.