Banca Naţională a Austriei (OeNB) şi Autoritatea de supraveghere a pieţelor financiare din Austria (FMA) au prezentat, la începutul acestei săptămâni, un pachet pentru ‘consolidarea modelului de afaceri’ al băncilor austriece cu expunere pe Europa de Est, care se compune, în principal, din cerinţe mai stricte de capital şi o serie de dispoziţii privitoare la finanţarea filialelor din Europa de Est ale băncilor austriece.

"BCR a investit în România 7,5 miliarde euro iar în perioada următoare ne vom concentra pe creşterea nivelului depozitelor atrase de bancă mai ales că deţinem 20% din depozitele din România. În ceea ce priveşte anunţul băncii centrale austriece aşteptăm detalii şi instrucţiuni legate de aplicarea acestor cerinţe", a spus Bruynseels.

Potrivit pachetului prezentat de Banca Naţională a Austriei şi Autoritatea de supraveghere a pieţelor financiare din Austria, începând cu anul următor filialele băncilor austriece nu vor putea acorda un nou împrumut mai mare de 110 de euro la un depozit de 100 de euro (‘110 percent loan to deposit ratio’). În plus, normele Basel III vor trebui respectate de la începutul anului 2013, fără perioadă de tranziţie. De asemenea, băncile vor trebui să pună deoparte o rezervă de capital de până la 3 puncte procentuale începând cu luna ianuarie 2016, în funcţie de riscurile pe care le includ modelul lor de afaceri.
SURSA: Agerpres