„Economia românească ar putea avansa cu circa 2%, dar nu excludem posibilitatea unei reveniri mai rapide, în condiţiile în care investiţiile străine directe vor susţine mai bine procesul investiţional, iar guvernul va demara unele proiecte de investiţii în infrastructură”, a declarat Lucian Anghel, economistul-şef al BCR, cu ocazia prezentării raportului macroeconomic „România – Revenirea pe creştere”.

Anghel estimează că investiţiile private ar trebui să reprezinte baza relansării economice, iar consumul va înregistra o creştere mai lentă.

Astfel, analiştii BCR văd o revenire uşoară a consumului privat în acest an, cu 1,5% peste nivelul din 2010, în vreme ce nivelul investiţiilor private e aşteptat să urce cu 3,6%. În privinţa exportului net (exporturi minus importuri), acesta ar trebui sa vină o contribuţie pozitivă la PIB, consideră analiştii BCR, dar există riscuri ca exportul net să traga în jos PIB-ul.

În ceea ce priveşte consumul public, acesta va continua să scadă, întrucât suntem încă în procesul de consolidare fiscală.

Totodată, Anghel se aşteaptă ca nivelul investiţiilor străine să urce la 4 miliarde euro în acest an şi la 4,5 miliarde euro în 2012, comparativ cu 2,6 miliarde euro în 2010.

Pe domenii, analiştii BCR sunt de părere că „sectorul construcţiilor se află încă pe un teren nesigur, guvernul a iniţiat o serie de măsuri care să faciliteze relansarea proiectelor de infrastructură în partea a doua a acestui an, dar rămâne de văzut dacă acestea vor deveni realitate atâta timp cât procesul de bugetare multianuală este încă la început”.

„Există o nevoie stringentă de prioritizare a proiectelor cu impact semnificativ asupra economiei”, a precizat Anghel.