În primul trimestru din 2015, BCE ar putea estima mai bine dacă sunt necesare achiziţiile de obligaţiuni suverane – aşa numitele măsuri de relaxare cantitativă (QE) – necesare pentru stimularea economiei zonei euro şi prevenirii deflaţiei, a explicat Vitor Constancio.

Luna trecută, BCE a început să cumpere obligaţiuni ipotecare – primul pas al programului menit să extindă bilanţul său cu până la 1.000 de miliarde de euro (1.300 de miliarde de dolari). În timp ce BCE se lupta cu inflaţia scăzută în zona euro, a adoptat şi un program de achiziţionare de obligaţiuni garantate cu active pentru a revitaliza piaţa de obligaţiuni, oferind companiilor o alternativă la finanţarea bancară.

'Va trebui, desigur, să monitorizăm cu atenţie dacă aceste achiziţii corespund aşteptărilor. În particular, în primul trimestru din 2015, vom fi capabili să estimăm mai bine dacă este cazul să demarăm achiziţionarea de obligaţiuni suverane. Dacă nu, va trebui să luăm în considerare achiziţionarea altor active, inclusiv obligaţiuni suverane de pe piaţa secundară', a afirmat oficialul BCE.

După declaraţiile lui Vitor Constancio, euro s-a depreciat faţă de dolar.

'Acest discurs sporeşte cu siguranţă şansele ca BCE să înceapă în primul trimestru din 2015 un program de achiziţionare de obligaţiuni suverane. Pieţele ar putea fi dezamăgite, iar încrederea în economie ar putea fi afectată dacă BCE nu-şi va îndeplini angajamentele', a apreciat economistul Christian Schulz, de la Berenberg Bank.

Achiziţia de obligaţiuni s-a lovit de opoziţia Germaniei, cea mai mare economie din zona euro. Preşedintele Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), Jens Weidmann, care face parte şi din Consiliul guvernatorilor BCE, şi-a exprimat deja obiecţiile faţă de planul de a cumpăra obligaţiuni, apreciind că acest lucru va expune la riscuri bilanţul băncii centrale.

'Pentru a explora noi canale de transmisie a politicii monetare, care au funcţionat în alte state, cum ar fi SUA şi Marea Britanie, vrem să majorăm bilanţul BCE injectând bani direct şi în agenţii economici non-bancari. Impactul achiziţionării de obligaţiuni suverane va depăşi efectul direct asupra randamentelor bondurilor achiziţionate', a explicat oficialul BCE.

AGERPRES