BCE, care tot joi a decis să lase nemodificată dobânda de bază la nivelul minim record de 0,05%, a avertizat că şansele ratării ţintei de inflaţie pe termen mediu au crescut ca urmare a scăderii preţului petrolului, încetinirii creşterii economiei chineze şi altor pieţe emergente, precum şi a aprecierii monedei euro. 

Conform noilor prognoze de inflaţie prezentate joi de BCE, zona euro ar urma să înregistreze în acest an o inflaţie de doar 0,1%, urmată de o creştere a preţurilor de 1,1% în 2016 şi un avans de 1,7% în 2017. Comparativ, în luna iunie a acestui an estimările de inflaţie ale BCE erau de 0,3% pentru 2015, 1,5% în 2016 şi 1,8% pentru 2017. 

De asemenea, BCE a revizuit în jos şi prognoza privind creşterea economică înregistrată de zona euro până la 1,4% în 2015, 1,7% pentru anul viitor şi 1,8% în 2018, faţă de estimările din luna iunie care mizau pe o creştere de 1,5% în 2015, 1,9% pentru 2016 şi 2% în 2017. 

'Noi riscuri la adresa perspectivelor de creştere şi inflaţie au apărut recent', a subliniat Mario Draghi, făcând referire la turbulenţele bursiere provocate de încetinirea economiei chineze. Potrivit preşedintelui BCE, efectul încetinirii economici chineze se propagă prin două canale: pe de o parte prin diminuarea exporturilor altor ţări şi pe de altă parte prin reducerea încrederii pe pieţele financiare. 

În plus, rata anuală a inflaţiei în zona euro, care de câteva luni a stagnat la 0,2%, în pofida achiziţiilor masive de obligaţiuni derulate de BCE din luna martie, ar putea chiar să 'coboare în teritoriul negativ în lunile următoare', a spus Mario Draghi, care a precizat însă că va fi vorba despre un fenomen temporar, alimentat în principal de scăderea preţului petrolului, în timp ce dinamica salariilor continuă să se îmbunătăţească. 

Pentru a stimula creşterea economiei zonei euro şi a evita pericolul deflaţiei, BCE a început în luna martie să achiziţioneze lunar obligaţiuni suverane ale statelor din zona euro şi bonduri corporatiste de până la 60 de miliarde de euro. Liderii BCE intenţionează să deruleze acest program până în luna septembrie 2016 sau până când rata anuală a inflaţiei va reveni în apropierea obiectivului ţintă de 2%. 

AGERPRES