"Ne aşteptăm ca economia zonei euro să se redreseze numai în mod gradat", a afirmat şeful BCE.

În urmă cu trei luni se prognoza că în 2012 Produsul Intern Brut al celor 17 state din zona euro va înregistra o evoluţie cuprinsă între minus 0,5% şi 0,3%. Pentru 2013 BCE se aşteaptă la o creştere de 0,5%, faţă de 1% cât estima în iunie. De asemenea, BCE a revizuit în creştere estimările privind inflaţia pentru 2012 între 2,4 şi 2,6%, faţă de 20,3-2,5% cât se prognoza anterior. Pentru 2013 BCE se aşteaptă la o inflaţie de 1,3-2,5%, faţă de 1-2,2% cât se estima în iunie.

Draghi a afirmat că economia zonei euro se confruntă cu numeroase riscuri, în special din cauza crizei datoriilor şi a tensiunilor provocate de criză în anumite state.

Joi, Banca Centrală Europeană a decis să menţină dobânda de referinţă la 0,75%, cel mai scăzut nivel de la crearea zonei euro, rezistând presiunilor de a adopta noi măsuri de stimulare a economiei afectate de criză.

Zona euro a înregistrat o contracţie a activităţii economice de 0,2% în al doilea trimestru al acestui an, după ce în primul trimestru activitatea economică a stagnat, a informat joi Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).