'Achiziţiile au ca obiectiv majorarea bilanţului BCE şi îmbunătăţirea creditării în economia reală', a afirmat Benoit Coeure la o conferinţă desfăşurată la Riga.

Întrebat de jurnalişti cum comentează recentele semne de slăbiciune din zona euro şi riscul intrării Germaniei (cea mai mare economie europeană) în recesiune, oficialul BCE a afirmat: 'Este prea devreme să tragem concluzii din aceste date' iar BCE aşteaptă în decembrie propriile sale date revizuite. Totuşi, oficialul BCE a dat asigurări că 'zona euro este pe drumul redresării. Ne aşteptăm la creştere în trimestrele trei şi patru în zona euro'.

Economia germană s-a contractat uşor în trimestrul doi din 2014 şi datele recente privind producţia industrială au sporit temerile potrivit cărora şi în trimestrul trei PIB-ul s-a contractat.

Referindu-se la iminenta achiziţie de active, care include obligaţiuni ipotecare (covered bonds) de la bănci şi obligaţiuni garantate cu active (ABS), Benoit Coeure a declarat: 'Suntem în faza de implementare şi monitorizăm toate datele, pentru a înţelege cifrele'.

Recent, preşedintele BCE, Mario Draghi, şi-a exprimat speranţa că acest program de achiziţii de active, care se va întinde pe o perioadă de cel puţin doi ani, va stimula piaţa pentru acest gen de credite şi, de asemenea, va sprijini creditarea firmelor mici şi mijlocii, care formează coloana vertebrală a economiei zonei euro.

Draghi nu a oferit o cifră precisă pentru aceste programe de achiziţii de obligaţiuni, însă analiştii se tem că piaţa relativ mică care există în Europa pentru acest gen de obligaţiuni, de până la 250 de miliarde de euro, nu va putea juca un rol decisiv în relansarea creditării în zona euro. În plus, Draghi se loveşte de o poziţie puternică pe mai multe fronturi. Preşedintele Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), Jens Weidmann, şi-a exprimat deja obiecţiile faţă de planul de a cumpăra ABS-uri, apreciind că va expune la riscuri bilanţul băncii centrale.

De asemenea, pentru ca planul vizând achiziţionarea de ABS-uri să se aplice la toate ţările din zona euro, inclusiv la state precum Grecia şi Cipru, este nevoie ca BCE să-şi relaxeze standardele privind ratingul minim solicitat pentru garanţiile care trebuie oferite de cei care doresc să beneficieze de operaţiunile de finanţare. Însă, Germania, cea mai mare economie din zona euro, se opune acestei relaxări.

AGERPRES