Pieţele aşteaptă acum discursul preşedintelui BCE, Mario Draghi, care se află în Slovenia şi urmează să ofere mai multe detalii noul program de achiziţionare a bondurilor, numit "Outright Monetary Transactions" (OMT). Acesta va înlocui precedentul program şi va ajuta BCE să cumpere nelimitat obligaţiuni cu scadenţă între unu şi trei ani.

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a urcat în septembrie la 2,7%, este pentru a 22-a lună consecutiv când rata inflaţiei în zona euro este peste ţinta avută în vedere de Banca Centrală Europeană (BCE), care vrea să menţină creşterea preţurilor sub, dar în apropiere, de două procente. Această evoluţie limitează capacitatea BCE de a reduce rata dobânzii, chiar dacă zona euro va reintra în recesiune în trimestrul trei.

În iulie, Banca Centrală Europeană a coborât dobânda de bază cu un sfert de punct până la 0,75%. De la lansarea monedei euro la 1 ianuarie 1999, BCE a modificat dobânda de referinţă de 36 de ori (de 18 ori în creştere şi de 18 ori în scădere), dar nu a redus niciodată costul creditului sub pragul de 1%.
Sursa: Agerpres