Documentul comandat de Mario Draghi şi de consilul executiv al BCE şi prezentat luna trecută face mai multe recomandări băncii centrale, îndeosebi angajarea rapidă de noi funcţionari, în vederea îndeplinirii cu succes a noilor sale funcţii, astfel apărându-şi reputaţia.

Potrivit cotidianului economic britanic, raportul a fost elaborat de Promontory Financial Group (PFG) şi oferă o perspectivă a dimensiunii pe care BCE o va avea în momentul în care va prelua noile competenţe, la începutul anului viitor.
Recomandările nu sunt obligatorii, însă însuşi Vítor Constâncio, vicepreşedintele BCE, recunoscuse deja că instituţia trebuie să angajeze funcţionari pentru a răspunde noilor funcţii.

Alte recomandări ale PFG, mai mult în sfera de ‘governance’, se referă la faptul că reprezentanţii naţionali din noul consiliu de supraveghere – în care se vor afla patru reprezentanţi ai BCE, pe lângă un preşedinte şi vicepreşedinte -, să se abţină de la participarea la subiecte direct legate de bănci din ţara lor, pentru ca deciziile să fie mai obiective. În total, până în 2017 120 de instituţii bancare se vor afla sun privirea directă a lui Mario Draghi.

Sursa: Rador