Banca Centrală Europeană – BCE a anunţat noi măsuri de stimulare a economiei europene, inclusiv o reducere a dobânzii la depozite. Într-un comunicat de presă al BCE, instituţia precizează că, la şedinţa care a avut loc joi, Consiliul guvernatorilor a menţinut dobânda de politică monetară la nivelul zero.

În același timp, dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost redusă de la minus 0,40% la minus 0,50%, anunță presa europeană.

De asemenea, Banca Centrală Europeană a anunţat relansarea programului de relaxare cantitativă (QE), achiziţionând lunar obligaţiuni în valoare de 20 de miliarde euro (22 de miliarde de dolari), începând cu 1 noiembrie.

Atenţia analiştilor se îndreaptă spre conferinţa de presă de joi a preşedintelui BCE, Mario Draghi, ocazie cu care acesta va face comentarii asupra motivelor aflate la baza deciziilor adoptate de instutuția pe care o conduce.