În săptămâna 21-25 noiembrie, BCE a achiziţionat obligaţiuni guvernamentale în valoare de 8,581 miliarde de euro (11,5 miliarde de dolari), comparativ cu achiziţiile de 7,986 miliarde de euro efectuate în săptămâna anterioară.

BCE nu a precizat ce obligaţiuni guvernamentale a cumpărat, însă analiştii sunt de părere că majoritatea achiziţiilor de săptămâna trecută au constat în obligaţiuni guvernamentale spaniole şi italiene.

În total, până în prezent, achiziţiile de obligaţiuni de stat ale BCE se ridică la 203,5 miliarde de euro. BCE a reactivat acest program la începutul lunii august (după o pauză de 19 săptămâni) în condiţiile în care Italia şi Spania au fost aproape de colaps în urma creşterii randamentelor cerute de investitori până la un nivel nesustenabil.

În prezent, situaţia de pe pieţele interbancare rămâne una tensionată, băncile preferând să pună deoparte fonduri decât să se împrumute între ele. În plus, noile norme care cer băncilor să-şi majoreze baza de capital au exacerbat problema. Nervozitatea de pe piaţa interbancară a fost scoasă în evidenţă zilele trecute când cererea băncilor pentru finanţare de la BCE a atins cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, în condiţiile în care BCE a devenit singura sursă de finanţare pentru multe instituţii.