Consiliul guvernatorilor BCE a decis, joi, să reducă dobânda de bază la nivelul de 0,05%, de la 0,15% anterior.

Este pentru a doua oară în ultimele trei luni când BCE decide să reducă dobânda de bază. În plus, după ce în luna iunie a luat pentru prima dată în istoria sa decizia de a introduce dobânzi negative la depozite, BCE a decis joi să majoreze şi mai mult sumele plătite de băncile comerciale pentru a plasa la BCE fondurile în exces pe care le deţin, până la minus 0,20%, de la minus 0,10% anterior.

În sfârşit, BCE a decis joi să reducă dobânda la facilitatea de creditare marginală până la 0,30% (de la 0,40% anterior).

Deciziile anunţate de BCE au condus la scăderea monedei euro până la 1,3049 dolari, de la 1,3129 dolari anterior. Instituţia de la Frankfurt i-a luat prin suprindere pe analişti, care se aşteptau ca BCE să menţină nemodificate dobânzile pentru a vedea efectele economice ale pachetului de măsuri adoptat în luna iunie.

Atenţia analiştilor se va îndrepta acum spre conferinţa de presă a preşedintelui BCE, Mario Draghi, programată să înceapă la ora 12,30 GMT, pentru explicaţii cu privire la motivele care au stat la baza deciziei de luna aceasta.

Observatorii se aşteaptă şi ca Mario Draghi să clarifice planurile BCE de a cumpăra obligaţiuni garantate cu active (ABS) pentru a relaxa condiţiile de creditare.

La o reuniune a guvernatorilor băncilor centrale, organizată la Jackson Hole (SUA), în urmă cu zece zile, Draghi s-a declarat îngrijorat de scăderea semnificativă a anticipaţiilor inflaţioniste pe termen mediu, adăugând că BCE este gata să-şi ajusteze şi mai mult politica monetară prin utilizarea tuturor mijloacelor disponibile. Observatorii au interpretat aceste declaraţii ca un semnal că BCE este gata să lanseze un program masiv de achiziţionare de active (denumit Quantitative Easing sau QE), similar celui derulat în SUA de Rezerva Federală.

De asemenea, analiştii se aşteaptă ca Mario Draghi să anunţe că BCE şi-a redus estimările de creştere şi inflaţie pentru zona euro.

Potrivit celor mai recente date Eurostat, în al doilea trimestru al acestui an, economia zonei euro a stagnat, spre deosebire de economiile SUA şi Marii Britanii, în timp ce în luna august rata anuală a inflaţiei a atins nivelul de 0,3%, cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani.

SURSA: Agerpres