În conferinţa de presă de după reuniunea de politică monetară, Mario Draghi a confirmat că BCE va majora finanţarea de urgenţă pentru băncile greceşti cu 900 milioane de euro în decurs de o săptămână. Decizia BCE vine după ce Parlamentul grec a votat în favoarea unui pachet de măsuri de austeritate, deschizând calea pentru un nou program de asistenţă.

'Potrivit regulilor noastre, furnizarea de lichiditate nu a fost concepută să fie nelimitată şi fără condiţii', a spus Mario Draghi, adăugând că expunerea totală pe Grecia a Eurosistemului şi a băncilor centrale a crescut până la 130 de miliarde de euro. Preşedintele BCE a mai spus că este greu de prezis când vor fi eliminate restricţiile asupra mişcărilor de capital impuse de Guvernul grec la data de 29 iunie, dar a subliniat că este important să fie evitată o panică în rândul deponenţilor băncilor.

Băncile greceşti, care au fost închise în ultimele două săptămâni, depind de fondurile oferite de Banca centrală cu aprobarea BCE pentru a putea rămâne pe linia de plutire, pe fondul retragerilor masive de depozite din ultimele săptămâni. Până acum BCE a menţinut plafonul finanţării de urgenţă destinată băncilor greceşti la 89 miliarde de euro.

SURSA: Agerpres