Într-un comunicat de presă al BCE, instituţia precizează că, la şedinţa care a avut loc joi, Consiliul guvernatorilor a menţinut dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor care stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%. 

Prin menţinerea dobânzilor în teritoriul negativ şi tipărirea de bani pentru a cumpăra active, BCE speră să relanseze inflaţia şi creşterea economică în zona euro. Însă aceste măsuri neconvenţionale sunt considerate insuficiente, astfel că analiştii se aşteaptă ca BCE să adopte noi stimulente până la finele acestui an. 

Atenţia analiştilor se va îndrepta spre conferinţa de presă a preşedintelui BCE, Mario Draghi, programată să înceapă la ora 12:30 GMT, unde vor fi date publicităţii noile estimări de creştere economică şi inflaţie. De asemenea, Draghi ar putea oferi mai multe detalii cu privire la măsurile avute în vedere de BCE în perioada următoare.

SURSA: Agerpres