Potrivit datelor publicate luni pe pagina proprie de Internet, la data de 22 mai, achiziţiile totale de obligaţiuni guvernamentale ale BCE se ridicau la 134,224 miliarde de euro, de la un total 122,405 miliarde de euro în săptămâna precedentă, aceasta fiind cea mai mică creştere înregistrată în ultimele trei săptămâni. De asemenea, săptămâna trecută, BCE a cumpărat obligaţiuni acoperite în valoare de 2,046 miliarde de euro şi titluri de valoare garantate cu active (ABS) de 99 milioane de euro. 

Pentru a stimula creşterea economiei zonei euro, BCE a anunţat că, începând din luna martie, va achiziţiona lunar obligaţiuni suverane ale statelor din zona euro şi bonduri corporatiste de până la 60 de miliarde de euro. Liderii BCE intenţionează să deruleze acest program până în luna septembrie 2016 sau până când rata anuală a inflaţiei va reveni în apropierea obiectivului ţintă de 2%. 

La începutul săptămânii trecute, Benoit Coeure, membru în comitetul director al BCE, a ţinut un discurs la un eveniment organizat la Londra la care au participat mai mulţi manageri de fonduri, bancheri şi academicieni, în cursul căruia a anunţat că BCE îşi va accelera achiziţiile de obligaţiuni în lunile următoare. 

AGERPRES