Preşedintele Traian Băsescu a declarat că partea română va susţine, la lucrările Consiliului European, necesitatea unui regim întărit de reglementare şi supraveghere a sistemului bancar şi îşi propune să obţină angajamente privind elaborarea unei strategii privind Dunărea.

Preşedintele a menţionat că va participa, împreună cu premierul Emil Boc, la lucrările Consiliului European de vară de la Bruxelles, pricipalele subiecte abordate fiind situaţia economică, financiară şi socială la nivelul Uniunii Europene, schimbările climatice şi dezvoltarea durabilă, problematica instituţională, migraţia ilegală şi problemele externe ale UE, cu accent pe relaţiile cu Afganistan şi Pakistan.

Băsescu a spus că se vor analiza măsurile luate pentru redresarea economică şi cooperarea globală pe linia reformei sistemului financiar. „România va avea o poziţie foarte fermă în susţinerea necesităţii unui regim întărit de reglementare şi supravaghere a sistemului bancar”, a spus preşedintele.

Traian Băsescu a adăugat că se va face o analiză a impactului măsurilor pentru diminuarea efectelor crizei asupra forţei de muncă.

Strategie pentru Dunăre

Şeful statului a mai spus că la Bruxelles se va discuta şi despre implementarea Tratatului de la Lisabona şi despre soluţiile pentru ca acest document să fie ratificat de Iralnda prin referendum.

Băsescu a precizat că la acest Consiliu, care marchează sfârşitul preşedinţiei cehe a UE, va avea loc prima discuţie oficială cu privire la constituirea viitoarei Comisii Europene.

„La capitolul schimbări climatice şi dezvoltare durabilă, obiectivul nostru este să obţinem un angajament al Consiliului European privind elaborarea unei strategii cuprinzătoare pentru Dunăre”, a spus preşedintele.

Traian Băsescu şi Emil Boc vor participa, de asemenea, azi, la Bruxelles, la summit-ul Partidului Popular European, eveniment care are loc înaintea reuniunilor şefilor de stat şi de guvern din statele membre ale Uniunii Europene în cadrul Consiliului European.

SURSA: Mediafax