"Trebuie să spunem că România are o şansă uriaşă. Problema este dacă o valorificăm sau nu această şansă. Încă nu am ajuns ca vechile state membre ale UE, la datorii de 80-90-100% din PIB. Încă avem 31-32 de procente datorie din PIB. Vă dau un exemplu. Spre exemplu, anul acesta, România plăteşte circa două miliarde de euro dobânzi. Grecia numai dobânzi plăteşte 25 de miliarde de euro, ca să vă daţi seama", a spus președintele României.

"anul trecut românii din Spania şi Italia au trimis jumătate din cât trimiteau înainte în băncile româneşti. Este clar că sunt afectaţi şi ei de criza economică, însă şi Grecia ne-a afectat pe noi, acum, în mod indirect. Regiunea toată este contaminată, are o ţară în dificultate. Dacă vă uitaţi la CDS, este un indice după care se pot face împrumuturi pe piaţa bancară internaţională, în trei zile, CDS-ul în România a crescut de la 230 de puncte la 280. Şi nu numai al României, şi al Bulgariei, şi al Ungariei, al tuturor ţărilor din regiune", a explicat Băsescu.

"Acum două săptămâni am împrumutat 1,5 miliarde de euro, la dobândă de 5,28 de pe piaţa internaţională. Acum am împrumutat cu 6,5% dobândă. Numai în câteva zile, pentru că a fost incertitudinea legată de aprobarea programului pentru Grecia, dar, repet, nu Grecia este cel mai mare risc al Uniunii. Sunt ţări mari care sunt în dificutlate şi care… Dacă v-aţi uita la Spania, Spania a aplicat măsuri similare cu cele pe care le-am aplicat noi anul trecut, dar anul acesta, în ideea de a nu ajunge într-o situaţie în care să nu se mai poată împrumuta de pe piaţă", a mai spus Traian Băsescu.