Sunt parametrii ai bugetului care încă nu arată bine. Avem cheltuieli mari în raport cu veniturile bugetului. Încă avem un procent mare destinat cheltuielilor cu asistenţa socială şi pensiile, a spus Băsescu.
“Bugetul de stat pe 2011 vizează continuarea procesului de consolidare fiscală. Vor continua politicile de reducere a cheltuielilor sociale sau cu forţa de muncă.
Dacă în 2010 s-a făcut o ajustare destul de brută a numărului de salariaţi, în 2011 trebuie să se treacă pe ajustarea fină, dându-se mare atenţie sectoarelor care au nevoie de personal în plus, cum este sănătatea, şi sectoarelor care au rămas cu personal foarte mult în raport cu ce au de făcut, cum este Ministerul de Finanţe şi de Interne, care nu au început încă restructurarea. Sunt condiţii obiective pentru care nu s-au declanşat procesele la cele două ministere, dar trebuie declanşate încă din această lună şi implementarea să aibă loc în primele 2-3 luni ale anului 2011”, a arătat Băsescu.
El spune că bugetul pe anul viitor reflectă prudenţa Guvernului. “Aş spune că în raport cu situaţia economică a României şi cu cea europeană, începem să construim bugetul cu orientare către eficienţă şi competitivitate. Este esenţial ca acest început să se rafineze pentru 2011 şi bugetele următoare să fie orientate către eficienţă şi competitivitate.
O caracteristică vizibilă a bugetului pe 2011 este prudenţa. Prudenţă în evaluarea veniturilor, dar eu îmi permit să sper că ANAF poate creşte eficienţa în colectarea veniturilor. În plus, bugetul reflectă o responsabilitate asumată de Guvern”, a mai spus şeful statului.
El speră ca anul viitor demnitarii să nu treacă la cheltuieli nejustificate. "Am atenţionat partidele ca nu cumva la capitolul cheltuieli materiale să se dea drumul la achiziţii de mobilier, plasme, maşini şi alte elemente de recuzită a politicianului instalat în funcţii publice şi cu maşină la scară. 2011 nu este anul în care să ne permitem astfel de achiziţii şi ele nu sunt justificate", a precizat Băsescu. Băsescu: Îmi reproşez că nu am prevăzut criza, dar nici cei mai buni economişti ai ţării nu au făcut-oBăsescu: Acordul cu FMI, centură de siguranţă utilă pentru a nu intra în derapajBăsescu: Modificarea Codului Muncii, prioritatea legislativă a anului 2011 Opens external link in new windowBăsescu: Ieşim din criză în primul semestru al anului viitor