El a precizat că în cursul zilei de joi va trimite Consiliului European o confirmare a poziției României privind aderarea la Acord, astfel încât țara noastră va putea participa la elaborarea documentului.
În plus, șeful statului a arătat că dezbaterea internă privind acordul interguvernamental european de guvernanţă fiscală trebuie depolitizată pentru că altfel România riscă să se decredibilizeze în condiţiile în care această dezbatere este urmărită cu mare atenţie în toate capitalele, a spus șeful statului.
”Nu este loc de dezbatere politică pe marginea Acordului interguvernamental de uniune fiscală pentru că nu este nimic sub soare, ci doar se creează  pârghii pentru respectarea criteriilor stabilite. Consider că este esenţial ca toate instituţiile şi partidele cu atribuţiuni în angajarea acestui acord să aibă o abordare nepolitică. Primul obiectiv este depolitizarea dezbaterii pe această temă. Dacă Opoziţia şi Puterea vor politiza dezbaterea riscăm decredibilizarea noastră. Vreau să vă previn că dezbaterile sunt urmărite cu multă atenţie în toate capitalele. Aş vrea ca România să aibă o abordare de genul acelora pe care le-au avut clasa politică şi instituţiile, au putut atunci când a fost vorba de integrarea în NATO şi UE. Şi procesul integrării în Schengen nu a fost politizat, cu toate reuşitele şi eşecurile sale”, a spus şeful statului.
De asemenea, el a arătat că dezbaterea privind acest acord interguvernamental trebuie să fie tratată pragmatic, în conformitate cu interesul naţional. ”Trebuie tratat ca un acord tehnic pentru că el este tehnic”, a evidenţiat preşedintele.
Totodată, şeful statului a subliniat că, în mare, în acord nu vor fi lucruri ”noi sub soare”, fiind vorba de criteriile de la Maastricht şi de crearea unor pârghii pentru îndeplinirea lor. ”’Şocul unor politicieni români care acum află de un tratat în vigoare de la aderarea României la Uniunea Europeană e altceva”, a mai afirmat preşedintele.

Te-ar putea interesa și: