Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, duminică, la Zalău, răspunzând unei întrebări privind rata şomajului în judeţul Sălaj, că propune creşterea perioadei de acordare a indemnizaţiei de şomaj cu încă trei luni, pentru a-i ajuta pe oameni să treacă peste „vârful” crizei, potrivit agenţiei Mediafax

Şeful statului a fost întrebat, într-o conferinţă de presă, cum comentează faptul că în judeţul Sălaj şomajul a ajuns la 9%.

Băsescu a răspuns că nu are ce să facă în privinţa creşterii şomajului, dar a spus că propune creşterea perioadei de acordare a indemnizaţiei de şomaj cu încă trei luni, întrucât pentru anul 2010 se prevede ieşirea din criză, iar această perioadă de trei luni ar ajuta oamenii care rămân fără loc de muncă să treacă peste vârful crizei.

El a menţionat că globalizarea este motivul crizei în care se află România, iar economia ţării nu a valorificat resursele pe care le are, adăugând că soluţia pentru ieşirea din criză este agricultura.

Guvernul a decis, în martie 2009, ca perioada de acordare a indemnizaţiei de şomaj să fie extinsă cu trei luni. Potrivit Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, indemnizaţia de şomaj se acordă pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare: şase luni pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an, nouă luni, pentru un stagiu de cotizare de cel puţin cinci ani şi 12 luni pentru un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

Facilitatea se oprea la sfârşitul anului

Guvernul a informat ulterior că prelungirea cu trei luni a perioadei de acordare a indemnizaţiei de şomaj este valabilă pentru persoanele ale căror raporturi de muncă sau de serviciu încetează după intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă respective, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2009.

De asemenea, pentru şomerii care beneficiază deja de indemnizaţie de şomaj, perioada de acordare se prelungeşte cu trei luni de la data până la care a fost stabilit dreptul respectiv.

SURSA: Mediafax