Preşedintele Traian Băsescu i-a spus, marţi, la Palatul Cotroceni, directorului general al Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn, că România îşi doreşte o colaborare pe termen lung cu FMI.

„Domnule preşedinte, permiteţi-mi să vă spun bun venit la Bucureşti. Este pentru noi şi plăcerea de a vă vedea aici, dar şi bucuria de a primi un semnal foarte puternic al Fondului. Pentru sprijinul pe care ni l-aţi acordat într-un moment extrem de dificil, dar şi pentru ceea ce veţi face în viitor, eu vă mulţumesc mult. (…) Din punctul nostru de vedere, dorim o cooperare pe termen lung cu FMI. Când vom încheia acest acord, cel mai probabil vă vom solicita un acord stand by de asistenţă sau o linie de credit flexibilă. Vom vedea împreună ce soluţie trebuie adoptată în ce priveşte România, pentru că este clar că atât timp cât suntem într-un acord cu domneavoastră, România este mai credibilă”, i-a spus Traian Băsescu directorului general al FMI.

Din delegaţia română au mai făcut parte Mihai Tănăsescu, Mugur Isărescu şi de consilierii prezidenţiali Bujor Teodorescu şi Sebastian Lăzăroiu.

Directorul general al FMI se va mai întâlni cu preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi se va adresa Legislativului.

Strauss-Kahn este însoţit de directorul Departamentului european al FMI, Marek Bella, de şeful misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks, şi de alţi oficiali.

Dominique Strauss-Kahn vizitează România în cadrul unui turneu în Europa.

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

SURSA: Mediafax