Preşedintele a spus că el este cel care propune premierul, în urma discuţiilor pe care le va avea cu partidele parlamentare.

„Doresc să citez două articole din Constituţie. 85 alin 1 şi 103 alin 1(…). Preşedintele României desemnează un candidat pentru  funcţia de prim-ministru. (…). Nu suntem în situaţia în care un partid are majoritate absolută în Parlament. În urma consultărilor, preşedintele va desemna un candidat, iar el are la dispoziţie 10 zile pentru desemnarea unei echipe. Candidatul va cere, în termen de 10 zile, votul de încredere al Parlamentului. Aş vrea să asigur orice analist, ziarist, cetăţean al României mai ales, că nu mă voi abate de la litera şi spiritul Constituţiei. Obiectivul meu este să limităm la maxim perioada de criză politică, dacă acest lucru va fi posibil din partea partidelor parlamentare”, a spus preşedintele.

„Cred că partidele greşesc”

„Modul în care a căzut Guvernul este democratic şi în deplin acoprd cu Constituţia. Mi-aş aduce aminte cum a căzut Guvernul Roman şi Guvernul Radu Vasile”, a continuat preşedintele. Băsescu i-a mulţumit premierului Boc şi Guvernului său şi a deplâns motivele perntru care adversarii săi politici l-au dat jos.

„Acum, la pierderea sprijinuilui politic de către Guvernul Emil Boc, îi mulţumesc pentru curajul cu care a împiuns reformele înainte, care a suportat umilinţe din partea presei şi a politicienilor, dar şi-a dus înainte mandatul de om cinstit. Pentru măsurile pe care le-a luat, îi mulţumesc public premierului Emil Boc (…). Situaţia politică a fost declanşată în urma unor calcule care vizau alegeri prezidenţiale. Au fost calcule greşite, care nu au ţinut cont de interesul României.Demisia celor opt miniştri ai PSD a fost cea care a dat semnalul că luptra politică se mută de la interesul naţional. Cred că partidele greşesc profund angajăndu-se într-o bătălie severă care nu ţine cont de interesul naţional”, a spus preşedintele.