Preşedintele Traian Băsescu a declarat că are o relaţie excepţională cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

„Am o relaţie excepţională cu guvernatorul Mugur Isărescu”, a precizat Traian Băsescu. Referindu-se la faptul că, duminică, la Guvern, a spus că optimismul Băncii Naţionale a României privind economia nu are acoperire, şeful statului a afirmat că toţi au avut evaluări greşite.

„Tresărire de inimă” în aprilie, dar fără speranţă în mai

„Trebuie să fim foarte corecţi toţi. Toţi am avut evaluări greşite. Pornind de la Statistică, de la Comitetul Naţional de Prognoză, şi eu, şi el am ieşit şi le-am spus public. După ce am văzut prognoza, m-am consultat cu el. Am ajuns la concluzia că nu sunt eu analistul neamului”, a afirmat şeful statului.

Băsescu a explicat că a avut „o tresărire de inimă” în aprilie, când a văzut că s-au îndreptat nişte parametri, dar că luna mai nu-i mai dă această speranţă.

Întrebat dacă prin declaraţia de la Palatul Victoria a vrut să lovească în Guvern sau în Mugur Isărescu, Băsescu a spus: „Nu, nici o legătură. În primul rând, toată lumea spune «Mugur Isărescu» şi eu nu am pronunţat numele guvernatorului. De unde până unde «Mugur Isărescu», când eu nu am pronunţat numele guvernatorului. O altă modalitate de manipulare ieftină”.

Preşedintele Traian Băsescu le-a spus miniştrilor, duminică, la începutul şedinţei de Guvern, că optimismul Băncii Naţionale a României privind economia nu are acoperire în evoluţiile viitoare, deoarece România va înregistra o scădere a PIB şi în trimestrul II şi va intra în recesiune, asigurând însă că va rămâne un partener al Guvernului.

„Plecând de la premisa că suntem parteneri în momente de criză, să ştiţi că în mod ferm rămân partenerul Guvernului până când trece criza, în speranţa că trece în timp util. Părerea mea este, deşi nu am elemente definitive, că optimismul manifestat de BNR în luna aprilie nu are acoperire în evoluţiile viitoare economice şi vom avea scădere şi în trimestrul doi, ceea ce înseamnă intrare în recesiune după toate normele”, le-a spus Băsescu miniştrilor.

Preşedintele a arătat că este dificil de prognozat că România va avea o producţie agicolă egală cu cea din 2008, când a fost un an agricol foarte bun.

„V”-ul lui Isărescu

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, în luna mai, că economia românească va traversa o recesiune în „V”, cu o scădere, urmată de o revenire treptată, considerând că punctul minim al acestei scăderi a fost atins în primul trimestru, iar în doilea trimestru s-ar putea relua creşterea economică, şi a arătat că îşi menţine speranţa că economia va înregistra un avans pozitiv până la sfârşitul anului.

Guvernatorul a precizat atunci că economia nu a intrat în recesiune tehnică, termen pe care îl defineşte ca o scădere a PIB în două trimestre consecutive, comparativ cu perioada similară a anului precedent.

SURSA: Mediafax