Fostul șef al statului cere autorităţilor să apeleze la ajutorul altor Guverne din Uniunea Europeană pentru a rezerva paturi la Terapie Intensivă pentru bolnavii infectaţi cu noul coronavirus deoarece sistemul sanitar românesc „se apropie de limită”.

În același timp, Băsescu susține că el  nu s-ar juca cu această situaţie deoarece România are experienţa tragediei de la Colectiv.

În ceea ce privește gestionarea crizei de către Guvern, fostul preşedinte susţine că gestionarea crizei sanitare este „scăpată de sub control” deoarece Guvernul nu mai poate anticipa evoluţia acestei boli infecţioase.

„Suntem pe cont propriu. Cum ne păzim, aşa ne apărăm sănătatea. Nu putem aştepta mare lucru de la Guvern. Mă surprinde că nu mai avem niciun deces pe infecţii nosocomiale şi toate decesele le avem pe SARS-COV-2”, a menţionat Traian Băsescu.

Ne apropiem de limită

Europarlamentarul a tras și un semnal de alarmă cu privire la situația din spitale, care se apropie de limită pe zi ce trece.

„Sistemul se apropie de limită. Recomandarea mea publică, recomandarea pe care o fac Guvernului să ia legătură cu state care au locuri la ATI, în mod deosebit cu Germania, să îşi rezerve capacităţi de a trimite oameni de a fi trataţi la ATI în afara ţării. Trebuie să vadă puţin viitorul şi să aibă discuţii la nivel guvernamental despre o posibilă rezervare a paturilor în ţări care au paturi la ATI.

Donald Trump face un gest inedit și încalcă una dintre regulile de aur ale politicii din SUA

Nu spun că este atât de gravă, dar nu îmi poate garanta nimeni că poate fi gravă. Aş lua măsuri de prudenţă”, a spus fostul preşedinte.

Critici la adresa lui Arafat

Totodată, Băsescu a lansat o serie de critici dure la adresa lui Raed Arafat.

„Am auzit tupeul cu care Arafat spunea: dacă nu respectaţi măsurile pe care le spunem, riscăm să ajungem în situaţie în care doctorii să decidă cine trăieşte şi cine nu. Nu, domnule Arafat, măreşte capacitatea de tratare la ATI prin aranjamente interguvermantale în interiorul UE. Se practică, sunt normale.

Una dintre ele este Germania. Trebuie prevăzute din timp evoluţii extrem de negative. În momentul de faţă, nefiind controlată evoluţia pandemiei, ne putem aştepta la orice”, a precizat Traian Băsescu.