Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a arătat care a fost momentul decisiv prin care actulul şef al statului, Klaus Iohannis, a câştigat un nou mandat la Cotroceni. Este vorba despre înlocuirea Guvernului Dăncilă cu cel condus de Ludovic Orban.

„Președinte am avut din momentul în care s-a instalat Guvernul Orban. S-a dovedit că Iohannis și Orban au fost capabili să ducă planul până la capăt, adică căderea Guvernului Dăncilă și instalarea unui nou Guvern. Momentul în care s-a instalat Guvernul Orban a fost momentul în care Iohannis a câștigat alegerile prezidențiale.

Dacă n-ar fi instalat Guvernul Orban și astăzi, după primul tur, Dăncilă îi făcea cu mâna de la Palatul Victoria, președintele Iohannis ar fi avut probleme. Nu mari, dar avea. Pe când, după instalarea Guvernului Orban, a fost clar unde este capacitatea de a anticipa și de a lua decizii corecte din punct de vedere politic”, a declarat Băsescu, invitat pe B1 TV.

Fostul preşedinte a comentat şi situaţia din turul doi al alegerilor. Băsescu consideră că Iohannis nu va avea probleme în a-şi zdrobi contracandidatul şi a câştiga 70% din voturile valabil exprimate, însă anticipează o prezenţă mai scăzută decât la alegerile din 2014. Privind atmosfera din turul doi, Traian Băsescu a declarat că aceasta va fi de „râsu-plânsu”.