Şeful statului a menţionat că la reuniunea Consiliului European nu s-a semnat nimic, ci a fost o negociere între liderii politici în încercarea de a menţine principalul obiectiv al măsurilor ce trebuiesc luate.
"Forma la care a fost adus tratatul reprezintă un compromis care menţine ideea că nimeni nu mai poate asigura bunăstarea propriului popor din împrumuturi. Poate o spun mai brutal decât s-ar cuveni, dar eu am obligaţia sa le spun românilor că iluzia traiului pe datorie s-a spulberat nu numai în Romania, ci în toată Uniunea Europeană", a declarat Băsescu la Palatul Cotroceni.
Preşedintele a explicat că la Bruxelles au fost adoptate două documente cu o semnificaţie deosebit de importantă: forma finală a tratatului şi o declaraţie care vizează crearea de locuri de muncă. "Forma finală, alături de celelalte documente adoptate în ultima perioadă, ne împinge pe toţi spre a ne corecta obiceiul de a cheltui mai mult decât producem, iar cea de-a doua ne dă soluţia, crearea de locuri de muncă, şi nu împrumuturi. Ştiu care e diferenţa dintre salariul din România şi cel din Germania, dar această realitate nu o putem corecta peste noapte", a spus el.
Tratatul schimbă modul de a face politică
În privinţa tratatului, Băsescu a a sfătuit clasa politică să înţeleagă faptul că ratificarea sau nu a acestui tratat este o decizie extrem de importantă. În acest sens, el a spus că optează pentru a "merge înainte cu Europa", argumentând că acest tratat schimbă modul de a face poltică, nu numai în România, ci în toată Uniunea. "Nimeni nu va mai putea păcăli pe nimeni cu promisiuni care nu au acoperire financiară.
Suntem în faţa unei opţiuni fundamentale: ce le lăsăm copiilor noştri? o casă sau o datorie? Dacă decidem să lăsăm o datorie, mergem înainte ca până în 1989.
Dacă decidem să le lăsăm o casă, mergem împreună cu cei 24 cărora declarativ, cel puţin, ne-am alăturat", a spus Băsescu.
Şeful statului a mai precizat că dificultăţile cu care se confruntă România sunt generate de faptul că "am gândit că putem trăi bine împrumutând continuu bani, atât prin stat, cât şi individual, prin bănci. Eu nu propun românilor un viitor de austeritate. Daca intrăm în acest tratat, România va fi mult mai atractivă pentru investiţii decât până acum".
Din declaraţiile preşedintelui mai citiţi şi:
Băsescu: Fiecare român are 4.570 euro datorie

Băsescu: Fondurile europene neangajate pot fi utilizate pentru garantarea creditelor pentru IMM-uri
Băsescu: Sunt mult mai mulţi nemulţumiţi decât cei care au ieşit în stradă