Astfel, reprezentanţii Uniunii Social Liberale au fost invitaţi la ora 14.00, iar reprezentanţii Partidului Democrat Liberal, ai Uniunii Democrate Maghiare din România, ai Uniunii Naţionale pentru Progresul României şi ai Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale (formaţiuni aflate la guvernare) la ora 16.00. Fiecare delegaţie poate fi alcătuită din cinci persoane, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
Şeful statului a trimis pe 14 iunie o scrisoare preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, prin care îi invită la Palatul Cotroceni, marţi, 21 iunie, la o discuţie cu privire la revizuirea Constituţiei şi reorganizarea administrativă a teritoriului României.
USL nu este de acord cu reorganizarea teritorială
Poziţiile liderilor partidelor politice sunt foarte diferite. Pe de o parte, şeful liberalilor, Crin Antonescu, spune că nu accept reorganizarea teritorială. “În mod artificial şi în bună măsură iresponsabil agenda publică şi scena politică sunt tulburate în mod periculos de preşedinte. În legătură cu revizuirea Constituţiei vom discuta despre acest lucru în viitorul Parlament.
În legătură cu tema reorganizării administrativ-teritoriale poziţia USL este clară, noi spunem clar şi vom spune şi preşedintelui acest lucru: nu se desfiinţează judeţele, nu este acceptabilă nici o formă cu opt judeţe foarte mari, nu este acceptabilă nici o formă cu 16 judeţe foarte mari. Lucrurile trebuie să rămână din punct de vedere administrativ aşa cum sunt iar din punctul de vedere al politicilor de dezvoltare regională pe un viitor foarte precis determinat vom face ceea ce se impune pentru a constitui structurile necesare din punctul de vedere al dezvoltării”, a spus liderul USL, Crin Antonescu.
UDMR nu vrea opt judeţe mari
Pe de altă parte, şi în sânul coaliţiei de guvernare există diferenţe de opinii. Astfel, varianta de reorganizare propusă de PDL, cu opt judeţe, nu este acceptată de UDMR.
“În momentul de faţă, UDMR nu putem accepta această variantă aşa cum a fost propusă de PDL. În prezent avem puncte de vedere diferite privind reorganizarea administrativă a României”, a spus vicepreşedintele UDMR Laszlo Borbely.