Liderul cartelului din Sinaloa din nord-vestul Mexicului, încarcerat în Statele Unite după extrădarea sa din luna ianuarie, se consideră defăimat de acel serial TV, intitulat „El Chapo”, în care este prezentat ca „un criminal fără inimă”, a dezvăluit avocatul Jose Refugio Rodriguez. 

„Evenimentele care se produc în serial nu corespund realităţii (…) Acest lucru echivalează cu grave încălcări ale dreptului la prezumpţia de nevinovăţie al domnului Guzman”, a adăugat avocatul său, într-un interviu acordat pentru Radio Formula. 

Nu este pentru prima dată când Guzman sau unul dintre avocaţii lui ameninţă cu demararea unei acţiuni în justiţie împotriva producătorilor acestui serial TV, ce relatează destinul unuia dintre cei mai puternici lideri ai unui cartel al drogurilor de pe planetă. 

Anul trecut, un alt avocat al său a ameninţat cu darea în judecată a platformei americane de streaming şi a postului de televiziune hispanic, pentru neplata drepturilor de autor. 

Serialul, în care baronul drogurilor „El Chapo” este interpretat de actorul mexican Marco de la O, a fost difuzat deja în luna aprilie. 

„Serialul i-a cauzat un prejudiciu moral şi îl afectează, inclusiv în procedura penală aflată în derulare în Statele Unite, şi, din acest motiv, vom deschide o acţiune în instanţă”, a prevenit avocatul Jose Refugio Rodriguez. 

Avocatul a precizat totuşi că nu a discutat deocamdată despre acest subiect cu celebrul narcotraficant, întrucât nu este autorizat să comunice cu acesta, care este încarcerat într-un penitenciar din statul american New York. 

„El Chapo” Guzman, în vârstă de 60 de ani, este apărat de doi avocaţi în Statele Unite, însă justiţia americană a refuzat echipei sale de avocaţi mexicani dreptul de a-i asigura apărarea în instanţă, temându-se în special de faptul că vieţile unora dintre martori ar putea fi puse astfel în pericol. 

„El Chapo”, care a reuşit două evadări spectaculoase din închisori de înaltă securitate din Mexic, se află în prezent într-o celulă izolată din penitenciarul newyorkez. 

În mod ironic, încercând să îşi vadă viaţa transpusă pe ecran, „El Chapo” Guzman a permis autorităţilor să îi dea de urmă – după cea mai recentă evadare – şi să îl aresteze. 

„El Chapo” a fost arestat în ianuarie 2016 după o urmărire de şase luni, la doar câteva săptămâni după ce a primit vizita actorului american Sean Penn şi a actriţei de telenovele americano-mexicane Kate del Castillo, care doreau să discute cu el despre proiectul unui film biografic şi să realizeze un interviu cu renumitul interlop. (Sursa: Agerpres)