În jurul orei 11,38 a.m. cotaţia barilului de ţiţei Brent cu livrare în luna octombrie era în scăderea cu 66 de cenţi până la 97,38 de dolari, după ce anterior a coborât până la 96,72 de dolari, cea mai scăzută cotaţie înregistrată după luna iulie 2012. De asemenea, cotaţia barilului de ţiţei light sweet crude a coborât până la 90,43 de dolari, cea mai scăzută valoare înregistrată din luna mai 2013.

În luna iunie a acestui an, după ce insurgenţii islamişti au cucerit mai multe câmpuri petrolifere din nordul Irakului, cotaţia barilul Brent a trecut de 115 dolari însă în prezent preţurile au scăzut cu peste 15% pe măsură ce oferta venită din alte ţări a crescut iar cererea a rămas stabilă.

Agenţia Internaţională a Energiei (IEA) a apreciat joi că încetinirea ritmului de creştere a economiei globale, în special în China şi Europa, a afectat în mod serios cererea de ţiţei într-un moment în care oferta creşte constant, în special cea venită din America de Nord. IEA se aşteaptă ca în 2014 oferta de petrol venită din partea ţărilor care nu sunt membre OPEC să crească cu 1,6 milioane barili pe zi şi cu alte 1,3 milioane barili pe zi în 2015. Aceasta înseamnă că lumea va avea nevoie de mai puţin petrol provenit din statele OPEC.

AGERPRES