Citând surse din apropierea acestui dosar, Bloomberg informează că Obama va susţine o recomandare făcută de Comitetul pentru Investitii Straine în SUA (CFIUS), potrivit căreia vânzarea Aixtron către fondul chinezesc trebuie oprită. Biroul preşedintelui american nu a putut fi contactat pentru un comentariu pe acest subiect.

Încă de luna trecuta, Aixtron a dezvăluit că CFIUS a comunicat companiei că preluarea sa de către un fond chinez va fi blocată, datorită unor îngrijorări legate de securitatea naţională, adăugând că CFIUS a sfătuit compania să renunţe la această tranzacţie.

Guvernul german şi-a retras aprobarea pentru afacere încă din luna octombrie. Tranzacţia, anunţată încă din luna mai, a evaluat Aixtron la 670 de milioane de euro.

Singura oară când CFIUS a blocat, în mod oficial, o achiziţie a fost în 2012, când a obţinut un ordin prezidenţial, prin care firma chinezească Ralls Corp trebuia să vândă un parc eolian din statul Oregon, deoarece acel parc se afla în apropiere de o zonă de pregătire a armatei americane.
Sursa: Agerpres