În primăvara anului trecut, activele deponenţilor Bank of Cyprus au fost îngheţate în cadrul programului de 10 miliarde de euro destinaţi salvării sectorului bancar cipriot, program convenit cu creditorii internaţionali.

Certificatele de depozit pe şase luni urmau să ajungă la maturitate în data de 31 ianuarie 2014, însă, banca a decis să nu le reînnoiască, citând 'îmbunătăţirea poziţiei de lichiditate a băncii şi semnele de stabilizare a bazei de depozite înregistrate în ultimele luni'.

Bank of Cyprus a precizat că a luat această decizie după consultări cu Banca Centrală şi Ministerul de Finanţe, care au salutat decizia ca fiind un semn de stabilizare şi de creştere a încrederii în sectorul bancar.

În schimbul unui program de ajutor de 10 miliarde de euro acordat în luna martie 2013 de creditorii internaţionali, Ciprul a acceptat să închidă a doua mare bancă locală, Laiki Bank, şi, de asemenea, să impună pierderi deponenţilor la Bank of Cyprus, cea mai mare bancă comercială cipriotă.

Potrivit celor mai recente date disponibile, în primele nouă luni ale anului trecut, Bank of Cyprus a înregistrat pierderi de 1,94 miliarde de euro.

Pe piaţa din România, în luna martie 2013, Marfin Bank România a preluat de la sucursala locală a Bank of Cyprus depozite în valoare totală de 77 de milioane euro şi active brute de 82 de milioane euro, precum şi personalul implicat în administrarea acestor contracte