Pentru 2016, Guvernul a stabilit un plafon de 1,3 miliarde lei, la care se adaugă 200 milioane lei din rambursări de rate de capital efectuate până la 31 decembrie, 172,5 milioane lei din diferenţe rămase neutilizate de anul trecut, respectiv 17,7 milioane lei plafon reutilizat în condiţiile legii.

Bogdan Preda, directorul de comunicare al Consiliului Patronatelor Bancare din România a declarat pentru Capital.ro că orice continuare a acestui program, în condiţiile riscului adoptării legii Dării în plată, este alegerea fiecărei bănci în parte. Însă atât ministerul Finanţelor cât şi BNR au avertizat săptămâna trecută că dacă legea va viza şi creditele acordate prin programul Prima Casă, garanţiile acordate de stat vor fi nule.

"Pentru finanţatorii care au transmis solicitări de alocare a plafonului de 1,3 miliarde de lei pentru anul 2016, respectiv Alpha Bank, Creditcoop, Banca Românească, Banca Transilvania, Bancpost, Leumi, BCR, BRD, CEC, Credit Agricole, Garanti, ING Bank, Intesa Sanpaolo, Marfin, OTP Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank, suma a fost repartizată prin efectuarea de alocări pro rata în cadrul acestuia în funcţie de solicitările transmise de aceştia", arată MFP, într-un comunicat.

Legislaţia permite FNGCIMM să evalueze cel puţin trimestrial modul de utilizare de către finanţatori a plafoanelor alocate şi să efectueze realocări între finanţatori în funcţie de gradul de utilizare a plafoanelor alocate, cu acordul Finanţelor.

De la începutul anului, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) a anunţat vineri că a acordat de la începutul anului peste 1.500 de garanţii, cu o valoare totală de 133 milioane lei, prin programul "Prima Casă".