Potrivit estimărilor companiei, firmele mici şi mijlocii au încheiat în acest an 201 tranzacţii cu spaţii de birouri, cu un volum total de 103.249 mp, ceea ce reprezintă o creştere cu 29% a numărului lor şi cu 24% a volumului faţă de 2012. Din totalul pieţei, numărul tranzacţiilor pentru IMM-uri reprezintă 92%, iar ca suprafaţă închiriată circa 65%.

Circa 43% din tranzacţiile realizate pe segmentul IMM-urilor în 2013 sunt cuprinse între 300 mp şi 1.200 mp. Cele mai multe solicitări se înscriu pe segmentul 300-700 mp. „Am închiriat spaţii în clădiri mari, etalon, livrate pe piaţă în acest an – Sky Tower, West Gate, dar şi în clădiri boutique din zone ultracentrale, precum Armenească BC, Astoria Business Center, Monolit Square şi Arion Green“, a declarat pentru Capital Alexandru Petrescu, Managing Partner Esop Consulting, lider pe segmentul de închirieri de spaţii pentru IMM-uri, cu un volum de circa 40.000 mp închiriat în acest an.

Dacă până anii trecuţi, IMM-urile în căutare de sedii se orientau cu precădere către spaţii în vile, acestea fiind mai ieftine, în acest an solicitările pentru astfel de spaţii au fost pe un trend descendent. Motivul sunt spaţiile de calitate în clădirile de birouri, în parametri  financiari şi contractuali mai accesibili decât în anii precendenţi.

În acest an, 60% din numărul clienţilor Esop s-au orientat către clădiri de birouri şi 40% către vile. Ca volum de spaţii tranzacţionate, ponderea este de 70% în favoarea clădirilor de birouri şi 30% merg către vile. Zonele cu vile preferate de chiriaşi sunt Primăverii, Cotroceni, Aviatorilor, Domenii, Universitate şi Cişmigiu.
Domeniile din care a venit cea mai mare cerere pe segmentul companiilor medii au fost IT&C – cu o pondere de 44,6%, urmat la mare distanţă de sectorul serviciilor profesionale cu 15,8%, restul domeniilor înregistrând valori între 3% şi 7%.

„Credem că nivelul chiriilor pe segmentul companiilor medii se va menţine la un nivel relativ stabil în 2014, cu uşoare tendinţe de scădere în zonele semi-centrale, mai puţin căutate în contextul existenţei unui stoc de spaţii de calitate accesibile în zonele centrale“, menţionează Alexandru Petrescu.
Companiile medii au devenit un client important, vizat şi de marii dezvoltatori profesionişti pentru clădiri ultraperformante, construite recent, oferind spre închiriere suprafeţe de la 200-400 mp în sus.