“Comisia a ajuns la concluzia că operaţiunea propusă nu ridică probleme de concurenţă în Spaţiul Economic European”, se menţionează în comunicat. 

Santander şi Banco Popular sunt bănci universale care prestează servicii de investiţii mari şi mici şi de bancă comercială, precum şi servicii de asigurări, în Spania şi Portugalia. Comisia a analizat efectele operaţiunii asupra pieţelor naţionale şi regionale spaniole şi portugheze de servicii bancare de retail, de leasing, factoring şi servicii ATM. 

În urma investigaţiei, s-a ajuns la concluzia că operaţiunea nu ridică probleme de concurenţă. Cotele de piaţă combinate ale celor două părţi sunt, în general, limitate (mai puţin de 25%) şi vor continua să aibă concurenţi puternici pe toate pieţele vizate. 

Decizia de marţi este punctul final al procesului de autorizare de către Comisie a achiziţiei şi vine după aprobarea de către CE, pe 7 iunie 2017, a planului de rezoluţie al Banco Popular de conformare cu normativul privind restructurarea bancară. 

Banco Santander este societatea mamă a grupului internaţional de companii bancare şi financiare, care operează în principal în Spania, alte ţări europene precum Portugalia şi Marea Britanie, şi în America Latină şi Statele Unite. 

Banco Popular este o entitate financiară spaniolă cotată la Bursele din Madrid, Barcelona, Bilbao şi Valencia, şi care operează în special în Spania şi Portugalia. 

La începutul lunii iunie, Bloomberg şi Reuters transmiteau că cea mai mare bancă spaniolă, Santander, va achiziţiona rivala mai mică Banco Popular Espanol SA, pentru un euro şi va efectua o majorare de capital de aproximativ 7 miliarde de euro (7,9 miliarde de dolari) pentru a acoperi provizioanele şi capitalul cerut pentru a îmbunătăţi situaţia financiară a Popular. 

Oficialii Băncii Centrale Europene (BCE) şi ai Fondului spaniol pentru restructurarea bancară (Frob) au aprobat tranzacţia, care nu va implica costuri din partea plătitorilor de taxe şi nu va afecta depozitele bancare. 

Spania caută să vândă băncile naţionalizate în timpul crizei provocate de bula imobiliară, care a forţat Guvernul în 2012 să solicite un pachet de asistenţă financiară de la UE în valoare de 41 miliarde de euro. 

Banco Popular Espanol se confruntă cu credite neperformante ipotecare în valoare de 73 de miliarde de euro iar acţiunile băncii au scăzut cu peste 50% la Bursa de la Madrid după ce BCE a avertizat că banca ar putea fi închisă dacă nu va reuşi să găsească un cumpărător. 

Santander, care în timpul crizei bancare din Spania nu a preluat nici o bancă, a anunţat că achiziţia Popular va accelera creşterea şi va genera profit din 2019. 

Banca a informat că a pus deoparte 7,9 miliarde de euro pentru a acoperi activele neperformante după achiziţie.
Sursa: Agerpres