Jucătorii din pieţele financiare au arătat miercuri că, eventualitatea în care Franţa şi Germania ar reuşi să convingă toţi cei 27 de membrii ai Uniunii Europene să adopte această taxă, în pofida opoziţiei Marii Britanii, va determina mutarea multor tranzacţii în centre financiare mai puţin reglementate.

Asociaţia pentru Pieţe Financiare din Europa (AFME), care reprezintă cele mai importante bănci, şi-a manifestat îngrijorarea potrivit căreia această taxă ar putea afecta negativ companiile şi creşterea economiilor.

‘Multe din tranzacţiile financiare sunt realizate în beneficiul mediului de afaceri care ar trebui să suporte costul noii taxe’, a arătat AFME.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a arătat, în iunie, că o propunere legislativă referitoare la o taxă asupra tranzacţiilor financiare va fi prezentată după trecerea verii. Oficialii UE au arătat, la vremea respectivă, că o astfel de taxă ar putea fi aplicată la un nivel mic, de exemplu de 0,01% asupra tranzacţiilor cu derivate şi de 0,1% asupra celor cu obligaţiuni.

Franţa şi Germania vor propune în luna septembrie ca Uniunea Europeană să instituie o taxă pe tranzacţiile financiare, a declarat marţi preşedintele francez Nicolas Sarkozy, la Paris, la sfârşitul unei reuniuni cu cancelarul german Angela Merkel privind guvernanţa zonei euro, potrivit AFP.
SURSA: Agerpres