Asociaţia bancară olandeză (NVB) va discuta zilele această problema creditelor ipotecare cu instituţiile financiare europene, inclusiv Banca Centrală Europeană, care va analiza aceste împrumuturi ca parte a programului de verificare a calităţii activelor, înainte de a-şi asuma supervizarea industriei, în 4 noiembrie.

'Ar fi o ruşine dacă analiza se va baza pe informaţii greşite privind riscurile deoarece probleme ponderii riscului va fi rezolvată', a afirmat Edward Feitsma, directorul de supervizare al NVB. Un calcul greşit al BCE ar putea fi costisitor pentru bănci şi ar afecta creditarea ipotecară deoarece ponderea riscului determină nivelul capitalului pe care instituţiile de creditare olandeze trebuie să-l pună deoparte pentru anumite împrumuturi.

Asociaţia bancară olandeză susţine că în Olanda se înregistrează un paradox: unul din cele mai ridicate niveluri ale datoriilor ipotecare şi unul din cele mai scăzute rate ale intrării în incapacitate de plată şi pierderi de pe urma creditelor ipotecare.

'Supervizarea de la BCE va fi determinată mai mult de datele din bilanţuri decât în prezent, ceea ce în sine este un lucru bun. Atunci când se va uita la fapte şi la cifre, BCE va vedea ceva între ponderea împrumuturilor şi consecinţe. Cu siguranţă, există variabile necunoscute în ecuaţie', a explicat Feitsma.

BCE a început verificarea calităţii activelor băncilor din zona euro în noiembrie 2013 şi va finaliza procesul în octombrie 2014, înainte de a-şi asuma supervizarea instituţiilor de creditare din regiune. UE va implementa total reglementările globale privind capitalul băncilor până în 2019.

Cele mai importante instituţiile de creditare olandeze sunt ING Groep, SNS Reaal, ABN Amro, Fortis şi Rabobank.

ING Bank activează din 1994 pe piaţa românească şi deţine o reţea de 220 de unităţi bancare. ING Bank România face parte din ING Group, instituţie financiară internaţională de origine olandeză, cu peste 60 de milioane de clienţi individuali, companii sau instituţii din 50 de ţări.

AGERPRES