'Cel mai probabil vor avea nevoie de mai mulţi bani', a declarat Provopoulos cu ocazia unei audieri de către comisa de finanţe a parlamentului elen. Provopoulos a mai spus că Grecia este pe cale să iasă în 2014 dintr-o recesiune care durează de şase ani, după ce a reuşit să atingă un surplus bugetar primar pentru prima dată după 2002.

Capitalul băncilor greceşti s-a diminuat după pierderile uriaşe înregistrate în urma programului de restructurare a datoriilor Greciei şi a creşterii creditelor neperformante ca urmare a recesiunii prelungite.

Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF), vehiculul care se ocupă de recapitalizarea principalelor bănci elene, a cheltuit până acum 38 de miliarde de euro pentru susţinerea sistemului bancar şi în prezent mai dispune de opt miliarde de euro pentru a acoperi orice deficienţe de capital care vor fi scoase în evidenţă de ultimele teste de stres.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: Piraeus Bank, National Bank of Greece (NBG), acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost şi Alpha Bank.

SURSA: Agerpres