Creditorii europeni accelerează vânzarea de active, după ce au lichidat anul acesta împrumuturi de peste 26 miliarde de euro, conform studiului KPMG publicat vineri. Deşi suma este departe de ceea ce se estima, presiunile autorităţilor de reglementare şi înrăutăţirea crizei datoriilor au forţat băncile să accepte preţuri mai scăzute.

Băncile, inclusiv Royal Bank of Scotland Group Plc (RBS), Banco Espirito Santo SA (BES) şi Dexia SA, intenţionează să vândă active deoarece sunt sub presiunea autorităţilor de reglementare pentru a-şi spori lichidităţile şi a-şi majora capitalul. Încântate de perspectiva achiziţionării unor active la preţ scăzut, fondurile cu capital de risc din SUA au alocat peste 5 miliarde de dolari pentru a cumpăra active în Europa, faţă de 400 milioane de dolari în timpul recesiunii din 2002, conform firmei de cercetare Preqin Ltd din Londra.

Conform studiului KPMG, băncile din Marea Britanie sunt cei mai mari vânzători iar vânzările de active se vor accelera în Spania.

"Cel mai fierbinte subiect în următoarele şase luni va fi Spania. Băncile locale vor să scape de creditele neperformante iar impactul restructurării caselor de economii duce acum la vânzarea de active", potrivit raportului companiei de consultanţă.
Sursa: Agerpres