RBS afirmă că cele mai mari bănci din Europa trebuie să elimine active financiare de 3 200 de miliarde de euro până în anul 2018, pentru a respecta termenii Acordului Basel III, elaborat în 2010 de o comisie internaţională de supraveghetori bancari cu sediul în Elveţia şi de autorităţi, pentru a se evita noi planuri de asistenţă financiară destinate statelor şi susţinute de contribuabili.
Potrivit analizei, cele mai mari bănci din zona euro “vor trebui să elimine active în valoare de 661 de miliarde de euro şi să genereze capital nou de 47 de miliarde de euro în următorii cinci ani”.
Cotidianul financiar notează că dificultăţile se resimt în principal asupra băncilor mici, care vor trebui să renunţe la active de 2 600 de miliarde din bilanţurile contabile, stârnind temeri că se va reduce drastic capacitatea de creditare a întreprinderilor mici şi mijlocii din zona euro.
Cotidianul a discutat cu analistul financiar James Chappell, de la banca Berenberg, care afirmă că “băncile nu dispun încă de suficient capital” pentru a putea scăpa de datoriile enorme pe care le au, chiar dacă, aşa cum arată datele Băncii Centrale Europene (BCE), deja au redus cu 2 900 de miliarde de euro activele debitoare din mai 2012 până acum.
În acest context, scrie Le Monde, “anul viitor va fi crucial pentru sectorul bancar”. În toamna anului 2014, BCE va prelua sarcina supravegherii celor aproximativ 200 de bănci mari din Europa. În prealabil, BCE va trebui să efectueze o verificare detaliată a bilanţurilor contabile la fiecare bancă, o oportunitate unică de curăţare a activelor neperformante din acest sector. Dar va fi o singură oportunitate: “Dacă BCE va dovedi că este incapabilă să detecteze riscurile, îşi va submina propria credibilitate ca autoritate în domeniul politicii monetare”, explică economistul Nicolas Veron. Iar această situaţie riscă să amplifice din nou criza.
Sursa: Presseurop