Un total de 800 de bănci au împrumutat bani pe trei ani, cererea depăşind cele 500 de miliarde de euro preconizate de către traderii intervievaţi de Reuters şi cu mult peste cei 489 de miliarde împrumutaţi de 523 de bănci la prima operaţiune de acest gen, ce a avut loc la sfârşitul lunii decembrie.
"Numărul uimitor este cel al băncilor participante, care semnalează că o mulţime de bănci mici au căutat bani şi este foarte probabil ca aceştia să ajungă în economie. Deci imapctul ar putea fi mai mare decât la prima operaţiune", a declarat Laurent Fransolet, strategist la Barclays Capital în Londra, pentru Bloomberg.
Rate la niveluri minime record

Împrumuturile pe 3 ani reprezintă ultima încercare a Băncii Centrale Europene de a lupta împotriva crizei euro.  Pe perioada împrumuturilor, fondurile pe trei ani costă atât cât este şi rata dobanzii de referinţă a BCE, în prezent aflată la valoarea minimă record de 1%. Băncile au posibilitatea să ramburseze creditele după un an, iar pentru a încuraja aceste operaţiuni, Banca Centrală a extins paleta de garanţii pe care băncile le pot oferi în schimbul împrumuturilor.

Deocamdată nu mai sunt programate şi alte operaţiuni pe trei ani, iar oficialii BCE au indicat că sunt reticenţi în a oferi o a traia tranşă. "Dacă prima şi a doua operaţiune a fost un succes, nu înseamnă că trebuie să fie şi o a treia", a declarat Ewald Nowotny, un membru al consiliului BCE.

Preşedintele BCE Mario Draghi, a cărui ţară de origine, Italia, a fost la epicentrul crizei atunci când banca a anunţat măsura la sfârşitul anului trecut, a declarat, după prima operaţiune, că "o criza de creditare majoră", a fost evitată.

Cea mai mare parte din cele 489 de miliarde de euro împrumutate au fost folosite de bănci pentru a acoperi datoriile scadente. Draghi  le-a cerut băncilor să împrumute din fondurile obţinute astfel gospodăriile şi întreprinderile, pentru a ajuta la consolidarea creşterii economice.

Oficialii BCE speră, de asemenea, ca băncile să folosească banii şi pentru a cumpăra obligaţiuni mai agresiv, în special din Italia.
Citiţi şi: Gură de oxigen de la BCE: Băncile au liber la credite ieftine pentru a da drumul la finanţare