"Vom primi banii cel târziu până vineri. Poate îi vom primi mâine", a afirmat bancherul. Fondurile sunt necesare pentru recapitalizarea Alpha Bank, National Bank of Greece, EFG Eurobank şi Piraeus Bank.

Principalele patru bănci elene – National Bank of Greece, Alpha Bank, Eurobank EFG şi Piraeus Bank – au raportat rezultate financiare dezamăgitoare pentru 2011, pierderile lor după plata taxelor depăşind 28 miliarde de euro.

Conform bancherilor, instituţiile de creditare cu pierderi masive nu vor mai putea opera dacă Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) nu acordă garanţii că va furniza până la 18 miliarde de euro pentru majorarea capitalului băncilor. Băncile locale care vor fi considerate viabile de către Banca Centrală a Greciei vor trebui recapitalizate pentru a ajunge la un indice de adecvare a capitalului Tier 1 de 9%.

Pentru a putea demara procedura de recapitalizare a băncilor, Grecia a primit luna trecută o primă tranşă de 25 de miliarde de euro de la Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară (EFSF), în conformitate cu cel de al doilea plan de sprijin convenit cu UE şi FMI.

La 12 martie, Grecia a realizat un schimb de obligaţiuni emise conform legislaţiei elene, a cărui valoare nominală se ridică la 177 miliarde de euro (233,54 miliarde de dolari) pentru noi bonduri, ca parte a programului de restructurare a datoriei ţării. În urma schimbului, creditorii privaţi au înregistrat pierderi reale de 74% din valoarea obligaţiunilor deţinute. Băncile din Grecia, care deţin obligaţiuni de aproximativ 45 miliarde de euro, au inclus aceste pierderi în rezultatele lor financiare pe 2011.

Al doilea pachet de asistenţă financiară estimează că băncile elene vor avea nevoie pentru recapitalizare de 50 miliarde de euro.

Banca Centrală a Greciei a anunţat recent instituţiile elene de creditare că trebuie să menţină anul acesta un indice de bază de rang 1 (Core Tier 1 ratio) de minim 10%, deşi acest criteriu ar putea fi redus la 9%, conform cerinţelor stabilite de Autoritatea Bancară Europeană (EBA).

Băncile elene au termen până la sfârşitul lunii august să-şi implementeze planurile de majorare a capitalului, iar dacă nu reuşesc să îndeplinească noile cerinţe vor trebui să apeleze la Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HSFS) pentru recapitalizare.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), care este acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).
Sursa: Agerpres